Utrikes #25/2022

Majoritet av världens arbetare saknar trygga villkor

Globalt sett arbetar nästan två miljarder människor inom den informella sektorn - arbeten som saknar sociala skyddsnät och som är oreglerade i enlighet med gällande lagar. Foto: Petros Giannakouris/ TT

Närmare 60 procent av världens arbetskraft är verksam inom den informella ekonomin. Enligt FN:s arbetsorganisation ILO har coronapandemin lett till att många tvingats söka sig till dessa jobb, som präglas av låga inkomster och bristande skyddsnät.

Närmare två miljarder människor i världen arbetar inom det som brukar kallas den informella sektorn. Det innebär vanligen att deras arbeten inte är reglerade i enlighet med gällande lagar och saknar sociala skyddsnät – vilket enligt ILO har svåra konsekvenser inte bara för individerna, utan för hela ekonomier.

På senare år har många insatser gjorts för att vända utvecklingen, men enligt ILO tyder inget på att det har gett några resultat. I stället har coronapandemin snarare resulterat i att allt fler har tvingats in i den informella ekonomin för att överleva – samtidigt som pandemin har satt ljuset på hur viktiga de sociala skyddsnäten är för anställda, i synnerhet när de inte kan utföra sina arbeten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga