Inrikes #24/2022

Skatteverket: ”Ett vanligt typ av fusk”

Arbetaren har granskat Masala Masala och avslöjat omfattande manipulation av restaurangens personalliggare. Foto: Axel Green, Jeanette Andersson

Manipulationen av personalliggaren på Masala Masala är ett vanligt förekommande typ av fusk och är straffbart. Det säger Skatteverkets expert på arbetslivsbrottslighet. Men än värre är vad det pekar mot – ett systematiskt och omfattande skattebedrägeri.

Arbetaren har kunnat visa att Masala Masalas redovisning till Skatteverket systematiskt manipulerats. Genom att i personalliggaren uppge fel tider när anställda börjar och slutar och genom att i efterhand ändra tiderna har ett stort antal arbetade timmar dolts.

Arbetaren har hittat flera exempel på hur upp till 75 procent av arbetsdagen trollats bort och hur 13 timmars arbete istället redovisats som 4 timmar. Conny Svensson är expert på arbetslivskriminalitet på Skatteverket, men också initiativtagare till hela personalliggarsystemet. Han beskriver metoden som en av de vanligast förekommande fusken.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan