Utrikes #24/2022

”Internet är en rättighetsfråga”

Ana Milena Liberato, som bor utanför Colombias huvudstad Bogota, hjälper sin 8-åriga dotter med endigitala hemläxa under pandemin. Enligt siffror från 2021 saknade fyra av tio barn i staden tillgång till datorer eller internetuppkoppling. Foto: Fernando Vergara/ TT

Nio av tio invånare i ett antal låg- och medelinkomstländer saknar en internetuppkoppling som är tillräckligt bra. Konsekvenserna är mycket allvarliga, uppger författarna till en ny rapport.

I genomsnitt har knappa hälften av befolkningarna i de länder som har studerats en viss tillgång till nätet – men inte i den utsträckning som krävs för att de ska kunna använda sig av digitala tjänster som är viktiga inom sjukvård, utbildning och arbetsmarknad. Detta enligt en ny rapport från organisationen Alliance for Affordable Internet.

Rapportförfattarna har undersökt situationen i nio låg- och medelinkomstländer – Colombia, Ghana, Nigeria, Kenya, Moçambique, Sydafrika, Rwanda, Indien och Indonesien. Även om skillnaderna är stora så visar studien att problemen är utbredda i alla länderna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp