Bok #21/2022

Barnen vid gränsen – rakt upp och ned

Emely, 8, från Honduras, väntar på att släppas in i USA vid gränsen mot Mexiko, i maj 2021. Desperata migrantfamiljer som inte släpps över gränsen tar det svåra beslutet att splittra familjen för att åtminstone ett eller flera barn ska få chansen att släppas in som ensamkommande. Valeria Luselli berättar om barnen vid gränsen i sin nya bok. Foto: Gregory Bull/TT

Vi lever just nu med krig i Europa och människor flyr för sina liv. Krig och flykt pågår dock hela tiden. Skillnaden i solidaritet och välvillighet som hittills visats har förklarats med att Ukraina är så mycket närmare Sverige. Men om någon nu på riktigt faktiskt trodde på den teorin är den mexikanska författaren Valeria Luisellis nya essäbok ett effektivt sätt att vederlägga den.

Vad är Sydamerika och i synnerhet den mexikanska gränsen om inte nära USA? Ändå sätts barn som flyr därifrån i burar på andra sidan gränsen och behandlas som kriminella. Luiselli sätter i sin bok Berätta hur det slutar – en essä genom fyrtio frågor ord på vad det handlar om och alltid har handlat om: det globala nord vill inte veta av svarta och bruna människor.

Luiselli, som numera bor i USA, har tidigare hyllats för romaner som De tyngdlösa (2018) och De förlorade barnen (2020). I sin långessä berättar hon om sin tid som tolk åt ensamkommande minderåriga, först vid gränsen mellan USA och Mexiko och sedan i en migrationsdomstol. Genom att kontrastera barnens öden (ständigt hot om våld från gängen och hot om sexuellt våld i hemländerna och sedan de farofyllda resorna mot USA med smugglare) mot de torra byråkratiska frågor som barnen ska svara på för att ha skuggan av en chans till uppehållstillstånd, tecknar hon en bister bild av en rasistisk och människofientlig politik. Och mycket av det hon beskriver utspelar sig dessutom innan den öppna rasisten Donald Trump kom till makten (och, ska det visa sig, har fortsatt sedan han försvann).

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga