Arbetaren 100 år #19/2022

Arbetaren släpper jubileumspodd  

Den 8 mars släpps premiäravsnittet av Jubileumspodden. Det första av fyra avsnitt som kommer att komma ut under året.

Arbetaren fyller 100 år och i dag, på internationella kvinnodagen, släpps premiäravsnittet av en ny poddsatsning – Jubileumspodden. Det första avsnittet handlar om feministisk kamp, nu och då. Arbetaren ställer tre frågor till Dena Eidi som producerat avsnittet.

Vad är Jubileumspodden för något?

– När vi började planera inför Arbetarens hundraårsjubileum förra året funderade vi på vilka olika sätt vi kunde uppmärksamma det på. Vi pratade om att ge ut en bok, ha en fest och att digitalisera arkivet. Nu är digitaliseringen klar och det andra är på gång. Vi pratade även om att göra en jubileumspodd för att lyfta ämnen som tidningen skrivit mycket om. Nu är första avsnittet klart och det känns jättekul!

Dena Eidi, producent för Arbetarens jubileumspodd.
Producent, Dena Eidi. Foto: Vendela Engström

Första avsnittet är på temat feministisk kamp. Vad kan en lyssnare förvänta sig?

– Det första avsnittet innehåller en blandning av forskning och aktivism. Det är lite av en cocktail av akademisk och praktisk feminism med otroligt kompetenta personer som ger sin bild av historisk och nutida feministisk kamp. Jag hoppas att podden ska upplevas som en viktig röst inför årets 8 mars.

– Samtalet fokuserar mycket på intersektionell feminism och det känns peppigt! En diskussion i avsnittet kretsar kring frågan om dagens feminism blivit allt för akademisk och om den har övergett de som behöver den som allra mest. Där tycker jag att man få väldigt intressanta perspektiv från gästerna.

När kommer de andra avsnitten ut?

– Under året kommer det komma ut fyra avsnitt, ett i kvartalet, på fyra olika teman. Tanken är att nästa avsnitt ska komma ut i juni och det kommer att handla om gigekonomi och gigarbetares arbetsvillkor. Avsnitt tre kommer handla om bostadspolitik och avsnitt fyra om antifascism.

Här kan du lyssna på premiäravsnittet:

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp