Utrikes #19/2022

Från svenska byggen till ukrainska fronten

Stockholms byggsyndikats flagga, man cyklar från en brinnande fabrik och porträtt av Roman Vovt
Roman Vovt (t.h) har arbetat på byggen i Sverige och är medlem i Stockholms byggsyndikat. Nu är han fast i krigets Ukraina. Mitten: En man cyklar från röken från en brinnande fabrik efter beskjutning i Irpin utanför Kiev, Ukraina. Foto: SAC, Emilio Morenatti/TT, Privat

Just nu befinner sig ett tjugotal medlemmar i Stockholms byggsyndikat i krigets Ukraina. Sedan det ryska överfallet mot landet, som inleddes den 24 februari, har det utropats total mobilisering. Flera ukrainska fackmedlemmar tjänstgör nu i kriget.

För bara ett par månader sedan var Roman Vovt i Sverige och monterade gipsväggar. Han är en av många ukrainska arbetare som arbetat under usla förhållanden inom den svenska byggsektorn. Efter en tid i Sverige gick han med i Stockholms byggsyndikat, en branschorganisation inom SAC, för byggarbetare där majoriteten kommer från länder utanför EU. Ursprungligen gick han med för språkkurserna som erbjöds, men han insåg snabbt att firman där han jobbade för runt 70 kronor i timmen utnyttjade honom och han såg till att skaffa sig ett annat jobb, med bättre villkor.

Inför nyår åkte han hem till släkten i Ivano-Frankivsk i västra Ukraina. Nu befinner han sig mitt i ett krig.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga