Inrikes #17/2022

F-kassan vill strypa sjukersättning

Det är inte första gången som Försäkringskassan stoppar ersättning på grund av fritidssyssla. Arbetaren har tidigare rapporterat om ett fall där en man uppmanats spela i sitt band som ett led i rehabiliteringen under sin sjukskrivning. Foto: Johan Nilsson/TT

Maria Wilhelmsson är nästan blind, men orkar jobba 75 procent som löneadministratör. Försäkringskassan håller med om bedömningen, men nu vill de stoppa sjukersättningen på 25 procent. Skälet är hennes fritidsengagemang i Synskadades riksförbund. Kan hon vara aktiv i en förening kan hon jobba mer, resonerar myndigheten.

Får man ha en fritidssyssla om man har sjukersättning, det som tidigare kallades sjukpension? Får man vara aktiv i en förening? Det är en fråga som ställs på sin spets i Maria Wilhelmssons ärende hos Försäkringskassan. Det rapportererar Arbetet, som tagit del av kommunikationen mellan myndigheten och henne. 

Maria Wilhelmsson är svårt synskadad. Hon bedöms ha 7 procent syn, men hon vill ändå jobba så mycket hon kan. Hon orkar med 75 procent som löneadministratör, sedan tar det stopp berättar hon för tidningen. Därför har hon ansökt om att få den lägsta graden av sjukersättning för resterande 25 procent.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga