Inrikes #16/2022

Svenska fack fördömer invasionen av Ukraina

Rök stiger från en bombad flygplats och LO:s uttalande
Flera svenska fack fördömer nu Rysslands invasion av Ukraina. Foto: Aris Messinis/TT, skärmdump

Flera svenska fackliga centralorganisationer däribland LO, TCO, SACO och SAC fördömer Rysslands invasion av Ukraina. ”Vi håller Ryssland ensamt ansvarigt” skriver LO i ett uttalande. SAC betonar dock även att fördömandet gäller alla imperialistiska och nationellt expansionistiska strävanden och därmed även NATO. 

Reaktionerna mot Rysslands invasion av Ukraina har de senaste dygnen kommit från hela världen, nu även från de svenska facken. I ett gemensamt uttalande fördömer LO, TCO och SACO Rysslands regering ”för den förödelse och det lidande det Ukrainska folket nu kommer att få utstå”. 

”Vi är också starkt kritiska till den ryska regeringens förtryck och förföljelse av oppositionella personer och grupper däribland fackligt aktiva i Ryssland men också i Ukraina och Belarus.”, skriver de i uttalandet.

Vi vägrar ta parti för varken den ena eller andra nationalismen. Vi ställer oss solidariska med alla arbetare oavsett nation. Våra tankar går ut till våra kamrater som nu riskerar sina liv på grund av det här. Vi fördömer både rysk imperialism och Natos expansionism.

Erik Bonk, SAC:s generalsekreterare

Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket, kommenterar i sociala medier: ”Två världskrig har lärt oss att varje väpnad konflikt ställer arbetare mot arbetare. Varför ska vi döda varandra? Vår gemenskap är större än den med maktens män som ställer oss mot varandra.” 

– Det är förfärligt det som sker nu. Det är ett fruktansvärt brott mot folkrätten och mot Ukrainas folks rätt till självständighet och frihet, säger han till Dagens Arbete.

Johan Lindblom, Byggnads ordförande skriver på Twitter att de inlett en insamling.

”Återgå till fred och förhandlingar, Ryssland! Vi står axel till axel med det ukrainska folket och våra kollegor på byggfacket Profbud. Solidaritetsinsamlingen är redan igång!”, skriver han.

Även SAC ­– Syndikalisterna uttalar sig, men fördömer inte bara Rysslands agerande utan allt våld som stater utför och fördömer både ”rysk imperialism och Natos expansionism” som ”förvandlar gränser till dödliga verktyg”.

– Vi vägrar ta parti för varken den ena eller andra nationalismen. Vi ställer oss solidariska med alla arbetare oavsett nation. Våra tankar går ut till våra kamrater som nu riskerar sina liv på grund av det här. Vi fördömer både rysk imperialism och Natos expansionism, säger Erik Bonk, SAC:s generalsekreterare. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga