Utrikes #11/2022

Improvisa­tions­teater med hög insats

En ukrainsk gränsvakt patrullerar längs med ryska gränsen inte långt från byn Hoptivka i Khrakiv-regionen i Ukraina, fredagen den 2 februari 2022. Foto: Evgeniy Maloletka/TT

Är krisen i Ukraina ett strategiskt stormaktsspel eller ett opportunistisk chicken race? Volodya Vagner reder ut konfliktens olika intressen och aktörer, samt möjliga vägar framåt. 

Under det senaste året har de geopolitiska spänningarna över Ukraina blivit alltmer dramatiska. Ryssland har dragit ihop stora mängder trupper längs med den ukrainska gränsen, vilket ledare i Väst tolkat som tecken på ett stundande storskaligt ryskt angrepp mot landet.

Den ryska ledningen förnekar att den skulle ha några sådana avsikter, men har samtidigt konfronterat NATO med ultimatum och långtgående krav, såsom att militäralliansen skulle utesluta ett eventuellt framtida medlemskap för Ukraina, samt dra tillbaka trupper stationerade i sina östeuropeiska medlemsländer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga