Utrikes #9/2022

”Myanmars militär skärper sina attacker mot medierna”

Burmesisk polis utanför Kamayut-domstolen i Yangon den 12 mars 2021, under en rättegång mot en journalist från Associated Press. Foto: TT

Ett år efter militärens statskupp i Myanmar har regimen trappat upp sina åtgärder för att stoppa de oberoende medierna. På senare tid har tre journalister dödats av militären, skriver Shawn W. Crispin vid Kommittén till skydd för journalister, CPJ, i denna kommentar.

Militärens kampanj mot medierna har nu gått från att främst bestå av trakasserier, censur och gripanden av journalister till vad som framstår som rena mord. Det handlar om en skärpt repression som syftar till att stoppa oberoende medier från att rapportera om juntans brott och övergrepp.

Den 6 eller 7 januari fördes den lokala nyhetsreportern Pu Tuidim bort av militären i delstaten Chin efter att han intervjuat medlemmar av en väpnad grupp som är motståndare till regimen. Soldaterna konfiskerade reporterns dator och utnyttjade sedan Pu Tuidim som en mänsklig sköld i en stridszon, varpå de dödade honom i en summarisk avrättning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp