Signerat #7/2022

Investerare förlorar gärna pengar för att du ska få dålig lön

Martina Engman är skribent på Arbetaren.  Foto: Julia Lindblom, Stina Stjernkvist / TT

"Har leveransföretagen gjort vinst? De flesta har inte det, långt ifrån. Varför envisas då investerare att ösa in pengar i de här förlustmaskinerna? Enkelt, de hoppas på vinster i framtiden". Arbetarens Martina Engman kommenterar fenomenet "darkstores" och gigföretagens faser mot dess målsättning: monopol.

Vet du vad det investerades 21 miljarder i förra året? Bolag som Foodora, Bolt, Wolt med mera. Det vill säga sådana som tar hand om den sista delen av leveransen, från butik till dig. Deras senaste uppfinning är att man inte bara ska beställa hämtmat utan även matvaror hem till dörren via en app och få det hemcyklat av en gigjobbare. Det sker via en "darkstore", en matbutik du inte kan besöka utan endast handla i med hjälp utav appen. I dagsläget finns det darkstores i ett 30-tal svenska städer.

Leveransföretagen har även fått andra butiker att ansluta sig till plattformarna och levererar även hem från florister, sminkföretag och andra närlivs. En del företag utlovar leverans inom en timme, andra inom en kvart. "Vilken service" tänker nog de flesta. Men som bekant: smakar det, så kostar det.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan