Bok #7/2022

Skolan som spegel för klassamhället

Emma Leijnse skriver om skolan. Foto: Lars Dareberg

Emma Leijnse, journalist och författare till flera reportageböcker om utbildning och klass, har följt två skolklasser från skilda socioekonomiska status under tre års tid. Det är elever och lärare som får komma till tals i en lättillgänglig och engagerande rapport, skriver Anna Remmets.

I ett klassamhälle som Sverige är skolan tänkt att ha en utjämnande effekt. I debatten om kriminalitet finns det alltjämt de som bland alla rop om längre straff och mer övervakning ihärdigt pekar på vikten av en fungerande skolgång. I dagens Sverige är dock en sådan skola snarare utopi än verklighet.

Journalisten Emma Leijnse visar i I en annan klass hur de mest kvalificerade lärarna söker sig till skolor med välbeställda elever  medan fattiga elever i förorterna hänvisas till skolor med hög personalomsättning och låg andel behöriga lärare. Detta samtidigt som de ofta har svåra hemförhållanden med trångboddhet och utan föräldrar som förmår hjälpa dem med läxor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan