Inrikes #7/2022

HRF ansluter till LAS-avtalet

Enkät och Malin Ackholt, HRF
Hotell- och restaurangfacket förbundsordförande Malin Ackholt meddelade under måndagen att facket ansluter till LAS-avtalet. Foto: Axel Green, FredrikSandin Carlsson/TT

LO har skrivit under LAS-avtalet, men överlåtit till de enskilda förbunden att själva fatta beslut om att ansluta. Nu ansluter Hotell- och restaurangfacket som första förbund. ”Det bästa för förbundets medlemmar”, skriver ordförande Malin Ackholt i ett pressmeddelande.

När Arbetaren i slutet på 2020 frågade LO-förbunden om de skulle kunna tänka sig att själva, som förbund, ansluta till den så kallade LAS-överenskommelsen hade Hotell- och restaurangfacket, HRF, ännu inte bestämt sig.

Nu, ett drygt år senare är beslutet klart. HRF blir första LO-förbund att ansluta till den överenskommelse som IF Metall och Kommunal skrev under trots LO-majoritetens nej. 

– Det här avtalet stärker parternas makt över arbetsmarknaden och minskar politikens. Att ansluta HRF är det bästa för förbundets medlemmar, säger HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt i ett pressmeddelande.

HRF-styrelsens beslut, som enligt förbundet själva inte var enhälligt, innebär i stora drag att förbundets medlemmar blir lättare för arbetsköparna att säga upp, men att de får ta del av det statligt delfinansierade omställningsstöd som är planerat att inrättas. Enligt förbundets pressmeddelande har en majoritet av styrelsen landat i att fördelarna överväger nackdelarna.

– Man får ge och ta i en förhandling. Vi har lyckats förhindra att den oro många fackliga kamrater uttryckt blir verklighet. Faktum är att det här avtalet kommer förbättra villkoren för så gott som alla som arbetar i vår bransch, säger HRF:s avtalssekreterare, Per Persson, i pressmeddelandet.

Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: HRF
Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: HRF

Vågorna har böljat fram och tillbaka när det gäller LO:s inställning till den LAS-förändring som regering och samarbetspartier överlät till arbetsmarknadens parter att förhandla genom januariavtalet. LO-förbund har tagit avstånd från förhandlingarna, hoppat av, hoppat på igen och anklagat LO-ledningen för att vara beredd att sälja ut anställningsskyddet. Arbetaren har rapporterat om alla turer, som i efterhand kan vara svåra att få grepp om.

I oktober 2020 sade en enig LO-styrelse nej till slutbudet i LAS-förhandlingen. Men bara några dagar efter meddelade tjänstemännen i PTK och Svenskt Näringsliv att de var överens utan LO. Kort därefter bröt IF Metall och Kommunal den tidigare LO-linjen och anslöt själva, som förbund, till det nya LAS-avtalet. 

Till Arbetaren uppgav 10 av 12 av de förbund som återstod i slutet av året att de inte kunde tänka sig att ansluta – men HRF och Livs hade inte bestämt sig. Ett knappt år senare gjorde LO en kontroversiell vändning och anslöt sig som part till LAS-avtalet, men lämnade fortfarande över till de enskilda förbunden att själva, som förbund ansluta sig. Det är nu HRF först att göra. 

Trots all kritik som framförts från LO-förbundshåll under den mycket långdragna processen mot avtalet anser nu HRF, enligt pressmeddelandet, att överenskommelsen ”på det hela taget är riktigt bra”.

– Syftet var att få till ett avtal som ger tryggare anställningar och bättre omställning än vad Lagen om Anställningsskydd ger. Januariavtalet hotade att förskjuta maktbalansen på arbetsmarknaden, så förhandlingen har skett med kniven mot strupen för fackföreningsrörelsen. Trots det har LO och PTK lyckats förhandla fram ett avtal som på det hela taget är riktigt bra. Men vi har naturligtvis också fått offra saker, så är det alltid, säger Per Persson i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet beklagar förbundet att det blir möjligt för arbetsköparna att göra fler undantag från principen ”sist in, först ut”, liksom att medlemmar blir utan lön medan en många gånger årslång rättsprocess avgörs om facket ogiltigförklarat en uppsägning. Men i den positiva vågskålen är skrivningar om utvidgad rätt till heltidsanställning och kortare tid innan en tillfällig anställning kan omvandlas till tillsvidare, anser HRF.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan