Debatt #100/2021

”Samhällets stöd till barn som drabbas av vuxnas drickande brister”

"För att fler barn ska få det stöd och den hjälp de har rätt till krävs att barnets utsatthet identifieras och att vuxna agerar på det", skriver Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog. Foto: Kelsey Chance/Fredrik Hjerling

"Nu inför jul tänker många på hur vuxnas drickande påverkar barn. Men barn som växer upp med vuxna som dricker för mycket påverkas av det varje dag, året om – inte bara under julen." Det skriver Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog, i en debattartikel i Arbetaren, som uppmanar till en ökad och en mer jämlik tillgång av stödinsatser för barn.

Forskning visar att ett av fem barn i Sverige har haft minst en förälder med alkoholproblem under sin uppväxt. Det motsvarar uppskattningsvis 11 600 barn i Värmland. 

Att växa upp med vuxna som dricker för mycket får konsekvenser både på kort och lång sikt, men långt ifrån alla barn får tillgång till stöd och hjälp trots att de har rätt till det. Det visar en ny rapport från Bris, som bygger på över 4 000 kontakter med barn om föräldrars alkoholproblem, samt aktuell forskning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga