Utrikes #97/2021

Facklig framgång på Starbucks – trots motstånd

Starbucksanställda jublar över facklig framgång
Starbuckscaféet i Elmwood blir det första av kedjans caféer som organiseras fackligt. Foto: Joshua Bessex/TT

Starbucks USA:s försök att hindra facklig organisering tycks ha misslyckats. Åtminstone på en av kedjans caféer, som nu uppfyllt kraven för fackligt erkännande och kollektiva förhandlingar. Det är första gången någonsin och nu hoppas anställda på en kedjereaktion.

På torsdagen stod det klart att ett av Starbucks caféer i Buffalo, USA ska organiseras fackligt. Enligt amerikanska arbetsrättsregler krävs en omröstning, där majoriteten röstar ja, för att tillåta kollektivavtalsförhandlingar. Den för facket lyckade omröstningen i Elmwood, Buffalo är den första sedan kedjans grundande på 1980-talet.

Om den amerikanska nationella arbetsmarknadsnämnden bekräftar resultatet innebär det inte bara laglig rätt till fackliga stridsåtgärder utan även krav på företaget att förhandla kollektivt. Nu hoppas fackligt anställda i den amerikanska grenen av den multinationella café-kedjan att framgången sprider sig.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga