Utrikes #96/2021

Chile legaliserar samkönade äktenskap

Beslutet firades på gator runt om i hela landet. Chile blir nu det sjätte landet i Sydamerika där samkönade äktenskap legaliseras. Foto: Esteban Felix/AP/TT

Chile beslutade i veckan att legalisera samkönade äktenskap. Därmed är en över tio års juridisk strid över och beslutet firades på gator runt om i hela landet.

Det var under tisdagen som Chiles kongress klubbade den nya lagen med röstsiffrorna 82 mot 20. Därmed blir landet nu det sjätte i Sydamerika som legaliserar äktenskap mellan samkönade par.

– I dag är en historisk dag, vårt land har tagit ett steg närmare rättvisa genom jämlikhet och ett erkännande av att kärlek är kärlek, sade Chiles socialminister Karla Rubilar i ett uttalande efter omröstningen.

Processen för en lagändring påbörjades redan 2007 och har sedan dess drivits på av människorättsorganisationer och hbtqi-organisationer i landet.

Lagen gör nu att samkönade par ges samma rättigheter som heterosexuella och så sent som i somras ändrade landets högerkonservativ president Sebastian Piñera åsikt i frågan och öppnade upp för en legalisering.

– Jag tror att vi måste reflektera över rätten till frihet, och det inkluderar rätten att älska och bygga en familj med den man älskar, sade presidenten tidigare i år när han samtidigt uppmanade kongressen att skynda på behandlingen av lagförslaget.

Beslutet har dock väckt ilska hos flera andra högergrupper runt om i landet. 

Runt om i världen är samkönade äktenskap idag lagligt i ett trettiotal länder.

– Det är svårt att tro att vi idag tar det här steget, säger Roland Jimenez från hbtqi-organisationen Movilh till den amerikanska tv-kanalen NBC-News.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga