Signerat #96/2021

Brev från Tjernobyl

Staden Prypjat evakuerades efter kärnkraftsverksolyckan i Tjernobyl. I bakgrunden syns kulturpalatset "Energetik", vars namn är en ordlek, då det både betyder energisk, men även kraftverksarbetare. Byggnaden huserade bland annat bio, teater, bibliotek, pool, danshall och skjutbana. Foto: Enes Mehmedagic

Det har gått 35 år sedan Tjernobylolyckan. I dag är området omkring olycksplatsen välbesökt av turister. Men är det verkligen försvarbart att kapitalisera på ett så pass färskt nationellt trauma? Arbetarens Enes Mehmedagic skriver från Tjernobylzonen.

Jag har aldrig sett så mycket träd på en och samma plats, stammarna är löjligt smala och träden växer tätt. Luften är krispig, himlen fantastiskt klar och det är mycket tyst i Pripjat. Vildmarken har tagit tillbaka platsen, och sedan länge penetrerat byggnaderna i staden. Genom krossade fönster syns lampor hängande i taket, en och annan produkt står kvar i dagligvaruhandeln, och olaglig graffiti pryder fasaderna.

Pripjat är ett virrvarr av element tagna ur sin kontext, som tillsammans bildar en kuslig dynamik. Likt ett gammalt sovjetiskt skräckhus, frammanat genom en ofiltrerad paranoia.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga