Utrikes #91/2021

Nigeria: journalister som bevakat protester trakasseras

Förra året gick tusentals demonstranter ut på gatorna i Lagos för att protestera mot polisbrutaliteten i landet. Special Anti-Robbery Squad (SARS) var en del av poliskåren som enligt Amnesty International bland annat använt sig av övervåld och tortyr. SARS upplöstes den 11 oktober 2020, till följd av protesterna, och kom att ersättas av Special Weapons and Tactics (SWAT). Foto: Sunday Alamba/AP/TT

I oktober förra året dokumenterade fotojournalisten Eti-Inyene Godwin Akpan den polisbrutalitet som drabbade demonstranter i Lagos. Nu har han tvingats ställa in en planerad utställning med de bilder han tog under protesterna. Det skriver Jonathan Franzen, från pressfrihetsorganisationen CPJ, i en kommentar.

Eti-Inyene Godwin Akpans bilder från händelsen i staden Lekki, strax utanför huvudstaden Lagos, den 20 oktober förra året visar skadade demonstranter som grimaserar av smärta på asfalten, efter att säkerhetsstyrkorna öppnat eld i samband med en protest mot polisbrutalitet.

Myndigheterna har dock fortsatt att förneka att händelsen ägt rum. Ett år efter att bilderna publicerades på sociala medier planerade Eti-Inyene Godwin Akpan att ställa ut sina foton på ett museum i Lagos. Detta för att uppmärksamma att ett år gått sedan protestvågen mot polisbrutalitet svepte över Nigeria.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar