Scen #89/2021

Det som göms i snö

Davis Rangborg, Simon Reitner och Aksel Morisse i De förlorade hjältarnas land, på Uppsala stadsteater. Foto: Sören Vilks

Uppsala stadsteater berättar vidare om Salomon August Andrées evigt fascinerande pojkäventyr till Nordpolen. Här får äventyrarna gestalta den vilsna och brutala patrarkalitet som ledde så fel under det sena 1800-talet och fick förödande effekter in i vår tid.

Det är i år jämt 150 år sedan det sägs att de bevingade orden ”Doktor Livingstone I presume” sägs ha yttrats av Henry Morton Stanley, en brittisk-amerikansk journalist och kolonisatör – upptäcktsresande som det kallats. Det mytiska mötet med den skotske missionären och upptäcktsresande David Livingstone stod i skarp kontrast till sin kontext; den belgiske kung Leopold som finansierade Stanleys äventyr hade året innan börjat sin rasande rovdrift av Kongo, så svår att till och med höga herrar som fördelade Afrika mellan sina länder till slut reagerade och han blev tvångsutlöst av den belgiska staten (som fortsatte i samma stil) 1908.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar