Utrikes #86/2021

Bolsonaro blev hedersmed­borgare i italiensk by

Hundratals personer samlades för att demonstrera mot Bolsonaros besök i Angullara Veneta. Foto: Luca Bruno/TT

I helgen deltog Brasiliens president Jair Bolsonaro i G20-mötet i Rom. Men då andra deltagare reste vidare till FN:s klimatmöte i Glasgow valde den högerradikala presidenten i stället att resa till en italiensk by. Där har borgmästaren utsett honom till hedersmedborgare.

Bolsonaros släkt har rötter i Anguillara Veneta, en liten by i regionen Veneto med omkring 4200 invånare. Nu har borgmästaren Alessandra Buoso, som tillhör det högerradikala partiet Lega, utsett honom till hedersmedborgare. Hon menar att det handlar om att ”belöna det välkomnande som migranter från Anguillara Veneta fått i Brasilien”.

Utmärkelsen resulterade i både hyllningskörer och protester. På torget i centrum samlades demonstranter i regnet med skyltar med budskapen ”rädda Amazonas” och ”inget medborgarskap för diktatorer”, men också människor insvepta i brasilianska flaggor. Enligt italienska medier åt Bolsonaro lunch på en restaurang med borgmästaren och undvek att vistas någon längre tid utomhus.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga