Signerat #83/2021

En skada på en är en skada på alla

Johan Apel Röstlund, reporter. Foto: Axel Green

"Tillfälliga migrantarbetare och desperata människor utan giltiga papper luras, exploateras, skadas och hamnar helt i händerna på arbetsköpare som gör stora pengar deras utsatta situation. Men det nya byggsyndikatet ger hopp om förändring." Det skriver Johan Apel Röstlund i Arbetaren.

Det finns något oerhört hoppfullt i bildandet av Stockholms nya byggsyndikat. Som Arbetaren berättade tidigare i veckan har närmare 200 byggarbetare redan anslutit sig med viljan och förhoppningen om att förbättra situationen i en på många ställen rutten bransch.

Bara de senaste tio åren har omkring 90 byggarbetare mist livet i arbetsplatsolyckor runt om i Sverige. Gång på gång rapporteras det om stora säkerhetsbrister, slarv med kontroller, kollektivavtal som inte följs, fallfärdiga byggnadsställningar och ett system som gör möjliggör att beställare och arbetsköpare kan avsäga sig allt ansvar då många av jobben läggs ut i den allt längre kedjan av oseriösa entreprenörer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga