Debatt #75/2021

En brännande fråga för vår rörelse

Simon Hedelin är studieorganisatör för SAC Syndikalisterna. Foto: Jan Henriksson/TT/Axel Green

"Oavsett vilket vägskäl vi än väljer, oavsett strategi, så återstår att vi måste ägna denna pedagogiska utmaning mer uppmärksamhet." Det skriver Simon Hedelin i en debattartikel i Arbetaren gällande SAC Syndikalisternas framtida strategier.

Det har under året förts en debatt i Arbetaren och på andra håll som på olika vis tar tag i frågan om syndikalismen som utmaning och möjlighet. I den första omgången i Arbetaren beskriver Rasmus Hästbacka fyra vägskäl som han menar att syndikalismen tagit och som gör den relevant i dag. I sin replik varnar Toivo Jokkala för att vi riskerar att missa verkliga utmaningar om vi intalar oss att det är ett stort problem att SAC identifieras som en vänsterpolitisk organisation. Rasmus svarar och menar att SAC måste klargöra skillnaden mellan en klass- och vänsterorganisation där den förstnämnda fallit i glömska. 

I en senare debatt följer Gabriel Kuhn upp med ett inlägg där han efterfrågar en militant arbetarorganisation, det vill säga hur vi kan engagera de medlemmar vi har som arbetsplatsorganisatörer i uppgiften att radikalisera arbetarrörelsen. Mot detta invänder Rasmus Hästbacka och menar att en bred organisering, en massorganisation är förutsättningen för en militant arbetarorganisation och att de inte står mot varandra.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan