Inrikes #68/2021

Polisen erkänner fel i hatbrottsutredning mot NMR

Anmälningen det antisemitiska tillmälet i Almedalden 2017 gjordes av Jan Scherman under våren 2018, men blev liggande. Foto: Vilhelm Stokstad, Fredrik Sandberg/TT

Den antisemitiska förolämpningen av journalisten Jan Scherman fångades på film. Men utredningen mot en identifierad medlem i nazistiska NMR blev liggande i flera månader och preskriberades. I en inlaga till justitieombudsmannen medger nu Polisen att de skulle agerat tidigare.

Under inspelningen av en dokumentärserie 2017 kallades journalisten Jan Schermann upprepade gånger för ”äcklig jude” av en representant för nazistorganisationen NMR. Händelsen fångades på film och anmäldes till polisen. Men trots att förundersökningen ledde till åtal blev det aldrig någon rättegång. Under tiden målet förbereddes hann brottet preskriberas. Nu medger Polisen till Justitieombudsmannen att inga åtgärder vidtogs mellan maj 2018 och juni 2019 och att åtgärder ”borde ha vidtagits med större skyndsamhet”, skriver tidningen Journalisten.

Jan Scherman anmälde då polisens hantering till Justitieombudsmannen som inledde ett ärende. Både Åklagarmyndigheten och Polisen har angett hög arbetsbelastning som skäl till fördröjningen. Kammaråklagare Viktoria Thörnqvist har beklagat hanteringen, men inte funnit skäl att klandra någon åklagare som handhavt åtalet. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga