Inrikes #68/2021

Arbetsköpare nekar halkskydd – trots avtalsregel

McDonalds-arbetare sett genom fönstren utanför restaurangen
Snabbmatsrestaurangkök som hanterar frityrolja är särskilt utsatta för halkrisk. Hotell- och Restaurangfacket och Arbetsmiljöverket är oense om huruvida McDonalds uppfyller kravet på halksäkerhet för de anställda. Foto: Mark Baker/TT

Hala golv i restaurangkök är en uppenbar säkerhetsrisk. Men trots att rätten till halkfria skor är inskrivet i Hotell- och Restaurangföretagens kollektivavtal har skyddsombuden svårt att få arbetsköparen att skaka fram dem. När det händer är det att betrakta som ett undantag, enligt facket.

Kollektivavtalen mellan Hotell- och restaurangfacket, HRF, och arbetsköparorganisationen Visita ger de anställda i branschen rätt att få halksäkra skyddskor av arbetsköparen. Men, enligt facket, är det snarare regel än undantag att det saknas. Trots att Arbetsmiljöverkets föreskrifter tydligt pekar ut arbetsköparna som ansvariga för utrustningen är det många gånger svårt för skyddsombuden att få arbetsköparna att axla ansvaret. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar