Inrikes #66/2021

Konsekvensen av app-chefer ska utredas

Arbetarna ser mycket små ut där de vandrar bland miljoner bruna paket. I förgrunden en hand som trycker på en smartphone.
I lagerbranschen har det blivit allt vanligare att arbetsuppgifter och arbetspass planeras av dataprogram. Foto: Tomas Oneborg/TT, AP/TT

Hur påverkas din hälsa av att ha en app som chef? Hur påverkas arbetsmiljön när en robotboss håller i taktpinnen? Det ska forskningen försöka finna svar på när Karolinska Institutet sjösätter ett projekt om ”algoritmiskt ledarskap”.

Allt fler företag börjar tillämpa verktyg och metoder mer förknippade med gigekonomin. Inom Transport och lagerbranschen har företeelsen att få sina arbetsuppgifter och arbetspass planerade av artificiell intelligens introducerats. Men hur påverkar så kallat ”algoritmiskt ledarskap” arbetsmiljön och de arbetandes hälsa? Det är något som forskare på Karolinska Institutet ska utreda.  Carin Håkansta, doktor i arbetsvetenskap, leder projektet som finansieras med 3,7 miljoner kronor från Afa Försäkring. 

– Vi ska studera lager- och transportarbetare vars arbete styrs av algoritmer. Det forskas en del på till exempel cykelbud och taxiförare som arbetar på det här viset, men man vet väldigt lite om hur det är att jobba med algoritmiskt ledarskap i exempelvis en lagerlokal, säger Carin Håkansta i ett pressmeddelande på Afa Försäkringshemsida.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga