Kultur #66/2021

Charlie Watts höll stenen i rullning

Charlie Watts, legendarisk trummis i Rolling Stones, avled i tisdags 80 år gammal på ett sjukhus i London. Foto: Markus Schreiber

Så har ankaret släppt och motorn slutat att snurra. För var än den gigantiska skutan fortsätter att segla så har stenen rullat sitt sista varv. Charlie Watts är död, 80 år gammal, och utan honom blir Rolling Stones aldrig någonsin detsamma.

”Jag var inte intresserad av att vara en popidol omsvärmad av skrikande flickor. Det är inte den värld jag kom ifrån. Det var inte så jag ville vara och jag tycker fortfarande det är fjantigt.”

Så förklarade han själv sin del i det som under ganska många och betydelsefulla år måste betraktas som tidernas kanske största men vackraste dårhus. Citatet är hämtat från den hyllade intervjuboken Enligt Rolling Stones (Prisma förlag) från 2006 där medlemmarna berättar sina egna historier om legendariska skivinspelningar, kaotiska turnéer och sina första möten med varandra.

Charlie Watts betydelse går inte att underskatta. Han satt där längts bak i mörket, dit det starka strålkastarljuset sällan når, och höll ordning i virrvarret som så ofta uppstod både på och utanför scenen.

Framför honom ett gäng minst sagt galna excentriker lika höga på kokain som på Chuck Berrys och Jimmy Reeds beryktade gitarriff.

I 60 år styrde han cirkusen Stones med ett lugn och ett groove som få andra trummisar ens törs drömma om. Skolad i jazz och långsam blues kom han också att behärska alla de stilar som bandet blandade genom åren. Rå rhthm and blues, svängig soul, klassisk rock´n´roll, reggae och slirig honky tonk. Alltid oklanderligt klädd och stiligast av de alla.

Han hade en auktoritet som nästan ingen annan och när han röt till lyssnade alla i bandet. Mick Jagger och Keith Richards står visserligen för många av världens viktigaste rocklåtar, men utan Charlie Watts vid rodret hade Rolling Stones rullat snett för länge sedan.

Vila i frid.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga