Utrikes #60/2021

Gigföretag lämnar Spanien

Det brittiska företaget Deliveroo har valt att lämna Spanien. Enligt företaget, till viss del av en ny spansk lag. Den nya lagen är till fördel för leveransbuden.

Den nya spanska gigekonomilagen har krävt att flera gigföretag behövt anpassa sig, och erbjuda bättre villkor för budförare. Det brittiska gigföretaget Deliveroo väljer nu att lämna landet.

Trots att företaget Deliveroo förväntar sig en stabil tillväxt, går man nu ut med att man kommer lämna den spanska marknaden. Som anledning anges att Spanien utgör en liten marknadsandel, vilket gör långsiktig avkastning osäker. Att stanna kvar i Spanien skulle kräva stora investeringar, jämfört med företagets marknad i landet. Men, enligt tidningen El País kommer beslutet i samband med att de nu hade behövt omklassificera sina bud som anställda.

Som Arbetaren tidigare skrivit, fick den spanska regerigen i maj genom en lag som tvingar företag som till exempel Deliveroo eller Ubereats att anställa sina leveransbud. I stället, som tidigare, att de arbetat under gigekonomiska förhållanden.

Spanien är det första europeiska land med en sådan lagstiftning, och man kräver bland annat att företag informerar sina leveransbud, om hur till exempel algoritmer och AI påverkar deras jobbvillkor.

I ett pressmeddelande har Deliveroo berättat att man under en månads tid fört diskussioner och varit i kontakt med de som påverkas av beslutet. Man meddelar även att den nya spanska lagen inte är avgörande för beslutet, men är en bidragande faktor.

Deliveroo är verksamma i ytterligare 11 länder, och i hemlandet Storbritannien, arbetar buden fortfarande under gigekonomiska förhållanden. Enligt the Guardian har företaget varit uppe i hovrätten i juni, och hävdat att buden arbetar som egenanställda. Till fackens förtret, som siktar på att förbättra villkoren för bud inom gigekonomin. I ett annat fall, har Högsta domstolen i landet, beslutat att Uberbud, ska ses som företagsanställda.

Efter att Spaniens nya lag gått igenom har flera företag fått anpassa sig. Glovo har gått ut med att man kommer anställa 2 000 leveransbud permanent, men fortsatt försöka behålla “självständiga arbetare”. Uber Eats lägger ut deras leveransjänst på andra företag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga