Utrikes #59/2021

Nepal: lågt prioriterad kvinnohälsa

Kö till vaccinering på en klinik i Kathmandu den 19 juli 2021. Nepal har drabbats hårt av pandemin och under våren ökade antalet rapporterade fall mycket snabbt, något som hängde samman med den stora krisen i grannlandet Indien. Foto: SOPA Images/TT

Antalet nepalesiska kvinnor som genomgår förlossningar i sina hem har ökat dramatiskt under pandemin. Samtidigt har livsviktiga läkemedel samt preventivmedel varit nära att ta slut i landet under coronakrisen.

FN-organet UNFPA agerade nyligen för att motverka en akut brist på preventivmedel i Nepal. Detta genom att leverera en stor sändning preventivmedel som enligt FN:s befolkningsfond kan förhindra 75 000 oönskade graviditeter, många tusentals osäkra aborter och uppskattningsvis 80 fall av mödradödlighet.

Nepal har drabbats hårt av pandemin och under våren ökade antalet rapporterade fall mycket snabbt, något som hängde samman med den stora krisen i grannlandet Indien. Många av landets sjukhus har varit fullbelagda och krematorium har tvingats arbeta extra för att ta hand om alla avlidna. Drygt 9 700 dödsfall i samband med covid-19 har hittills rapporterats, men de flesta menar att det verkliga antalet kan vara betydligt högre.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga