Walmart är världens tredje största arbetsgivare, efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé. Med utgångspunkt i Walmart argumenterar vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski för att globala företags storskaliga planerade ekonomier kan lägga grunden för en demokratisk socialism. Detta är del 10 i Arbetarens sommarföljetong.
Den 5 juli 1948 trädde National Health Service Act i kraft i Storbritannien, och etablerade därmed världens första universella, offentliga och avgiftsfria sjukvårdssystem. Trots att Labour-regeringen antagit lagen två år tidigare förblev det formella bildandet av det offentliga sjukvårdsystemet NHS höljt i osäkerhet och föremål för bitter debatt in i det sista. I ett tal inför parlamentet den 9 februari 1948 manade Aneurin Bevan, den socialdemokratiska sjukvårdsministern, sina kollegor:
Det är ett sorgligt förhållande att denna storslagna lag, till vilken alla partier har bidragit, i vilken varje del av samhället har ett intresse, skulle födas under sådan turbulens. … Vi borde finna stolthet i det faktum att vi, trots våra finansiella och ekonomiska bekymmer, fortfarande är kapabla till den mest civiliserade saken i världen – att sätta de sjukas välfärd framför alla andra överväganden.