Tidskrift #58/2021

Faktum ger utrymme åt de komplicerade frågorna

En grupp från Amnesty i Lidingö centrum i september 2019, dagen innan kommunfullmäktige röstade om ett lokalt tiggeriförbud. Tiggeriförbudet gick igenom med en röst och Lidingö blev den första kommunen i Stockholms län att införa ett sådant. Foto: Christine Olsson/TT

Tidskriften Faktum granskar tiggeriet i senaste numret. Ett nyanserat reportage som också beskriver svårigheten i att hitta sanningen bakom de till synes enkla och synliga exemplen.

Att ta en anekdot och göra till en sanning om större sammanhang är lätt för många, för andra kan det vara lättare att stoppa huvudet i sanden. Serietecknaren och konstnären Sara Olausson gjorde något unikt mitt i tycka till-debatten om det vid tiden uppenbart kraftigt ökande tiggandet i Sverige av människor från Östeuropa. Polariseringen mellan de som ansåg att man ska ge pengar till de som inte tycker att man ska göra det utifrån en idé att det är organiserade kriminella som tar pengarna själva, var stor.

Olausson lärde känna Felicia Iosif, en kvinna som tiggde i Liljeholmens köpcentrum, och följde henne så småningom på en resa till kvinnans hemland Rumänien. Kontakten och resan mynnade 2015 ut i serieboken Det kunde varit jag, en bok som berättade om just denna kvinnas situation och om vänskapen som växte fram, som väckte uppmärksamhet och fick positiv kritik. Törsten efter mänskliga ingångar kring det som alla såg och tvingades skaffa sig ett förhållningssätt till var stor, men debatten var så infekterad och känslig att Olausson fick en närmast offentlig roll att representera en linje i den stora diskussionen, en roll som knappast var förväntad eller som hon kände sig bekväm med, som jag har förstått det, och i den rollen utsattes hon för kritik och hot.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga