Kultur #54/2021

Banbrytande om fascism och klimat

White Skin, Black Fuel – On the Danger of Fossil Fascism gavs ut i maj 2021 på Verso förlag. Foto: Verso Books/Rainer Christian Kurzeder

"Över dess 540 sidor dras korrekta röda trådar mellan dåtiden, nutiden och framtiden – mellan, säg, den brittiske amiralen Charles Napiers attack på den Palestinska hamnstaden Akko år 1840, islamofobin som följde på oljekrisen 1973 och hur kapitalets förnekande att fortsatt förbrännande av fossila bränslen kommer leda till allas vår död." Johan Jacobsson Franzén recenserar White Skin, Black Fuel – On the Danger of Fossil Fascism av Andreas Malm.

Det är lika bra att lägga korten på bordet med en gång: Jag är ett fan av den svenske författaren, aktivisten och universitetslektorn Andreas Malm. I över två decennier har han i ord och handling kämpat för en bättre värld. Hans intellekt är rakbladsvasst och hans ork är imponerande. När helst jag tar del av hans forskning och tankar fylls jag av både inspiration och fruktan. Om jag haft en affisch med honom hade jag satt upp den ovanför mitt skrivbord, liksom. En stor man för en svår tid. 

Detta sagt är jag inte hundraprocentigt tillfreds med White Skin, Black Fuel – On the Danger of Fossil Fascism (Verso), Andreas fjärde bok på fyra år. Som titeln antyder handlar den om de otaliga kopplingarna mellan klimatkrisen och västerländsk högerextremism. Över dess 540 sidor dras korrekta röda trådar mellan dåtiden, nutiden och framtiden – mellan, säg, den brittiske amiralen Charles Napiers attack på den Palestinska hamnstaden Akko år 1840, islamofobin som följde på oljekrisen 1973 och hur kapitalets förnekande att fortsatt förbrännande av fossila bränslen kommer leda till allas vår död.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga