Utrikes #54/2021

Srebrenicaänkor kan söka ersättning: ”skipar ingen rättvisa”

Srebrenicas minneskyrkogård i Potcari. Över 8000 män och pojkar mördades under Srebrenicamassakern i juli 1995. Foto: Darko Bandic/TT

Anhöriga till offren för Srebrenica-massakern 1995 kan nu ansöka om kompensation från nederländska staten. Bakgrunden till detta är ett utslag i Högsta domstolen i Nederländerna som slår fast att landet bar ett tio-procentigt ansvar för morden.
– Vi var inte beredda på att domen skulle vara i procent, säger advokaten Simon van der Slujis till Arbetaren. 

Det är paraplyorganisationen Mothers of Srebrenica som drivit den rättsliga processen mot Nederländerna. Gruppen representerar 6000 släktingar till de 8000 pojkar och män som mördades under Srebrenicamassakern i juli 1995. Trots att FN proklamerat enklaven Srebrenica som ett säkert område, intogs enklaven den 11 juli av de bosnisk-serbiska styrkorna. Befälhavaren Ratko Mladics styrkor satte 15 000 människor på flykt, där majoriteten sökte sig till den nederländska FN-styrkan Dutchbat III:s högkvarter i Potocari. Tusentals flyktingar pressade sig in i basen, i jakt på skydd, medan andra sökte sig till fälten och de övergivna fabrikerna som omringade basen.

Efter diskussioner mellan FN och Ratko Mladic, fastslog man att enklaven skulle överlämnas till de bosnisk-serbiska styrkorna. Under förespegling att flyktingarna nu skulle evakueras till en skyddad plats, började man separera kvinnor och barn från männen. De blev förda, med buss, till ett område under bosnisk-serbisk kontroll. Ratko Mladic försäkrade att männen skulle bli evakuerade efteråt, men istället påbörjade man massakern.

Det fall Mothers of Srebrenica driver gäller 350 pojkar och män, som blev bland de sista att avrättas. De hade undkommit de bosnisk-serbiska styrkorna genom ett gömställe inne på basen. Enligt domstolen visste Dutchbat III att krigsbrott redan begåtts mot den muslimska befolkningen, men man valde ändå att överlämna flyktingarna i händerna på “Slaktaren i Bosnien", Ratko Mladic. De 350 blev, likt cirka 8000 andra pojkar och män, avrättade. Kropparna plöjdes ned i massgravar. 

Mothers of Srebrenica menar Dutchbat III misslyckats på framförallt två punkter. Att bataljonen samarbetade med Ratko Mladic, och uppförde en sluss vid evakueringen. Detta underlättade för separation, och sedermera folkmordet. Den andra punkten är att man inte lät flyktingarna stanna på basen. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp