Utrikes #54/2021

Srebrenicaänkor kan söka ersättning: ”skipar ingen rättvisa”

Srebrenicas minneskyrkogård i Potcari. Över 8000 män och pojkar mördades under Srebrenicamassakern i juli 1995. Foto: Darko Bandic/TT

Anhöriga till offren för Srebrenica-massakern 1995 kan nu ansöka om kompensation från nederländska staten. Bakgrunden till detta är ett utslag i Högsta domstolen i Nederländerna som slår fast att landet bar ett tio-procentigt ansvar för morden.
– Vi var inte beredda på att domen skulle vara i procent, säger advokaten Simon van der Slujis till Arbetaren. 

Det är paraplyorganisationen Mothers of Srebrenica som drivit den rättsliga processen mot Nederländerna. Gruppen representerar 6000 släktingar till de 8000 pojkar och män som mördades under Srebrenicamassakern i juli 1995. Trots att FN proklamerat enklaven Srebrenica som ett säkert område, intogs enklaven den 11 juli av de bosnisk-serbiska styrkorna. Befälhavaren Ratko Mladics styrkor satte 15 000 människor på flykt, där majoriteten sökte sig till den nederländska FN-styrkan Dutchbat III:s högkvarter i Potocari. Tusentals flyktingar pressade sig in i basen, i jakt på skydd, medan andra sökte sig till fälten och de övergivna fabrikerna som omringade basen.

Efter diskussioner mellan FN och Ratko Mladic, fastslog man att enklaven skulle överlämnas till de bosnisk-serbiska styrkorna. Under förespegling att flyktingarna nu skulle evakueras till en skyddad plats, började man separera kvinnor och barn från männen. De blev förda, med buss, till ett område under bosnisk-serbisk kontroll. Ratko Mladic försäkrade att männen skulle bli evakuerade efteråt, men istället påbörjade man massakern.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984