Utrikes #52/2021

Strejkrätten kränks i nio av tio länder

Hundratals textilarbetare i Bangladesh blockerar en väg och kräver att få sina löner betalda under en protest i Dhaka i april 2020. Bangladesh är ett av de länder som det är farligast att vara anställd i enligt ITUC:s nysläppta rapport. Foto: Al-emrun Garjon/TT

Under det gångna året har rätten att strejka kränkts i 87 procent av världens länder. Det rör sig om allt från totalförbud till fängslande och mord på strejkande och fackföreningsledare. Värst har protesterande arbetare haft det i Afrika, men Europa är inte långt efter, konstaterar världsfacket, Ituc i en rapport.

I Colombia och Brasilien mördas fackliga, i Egypten fängslas strejkande och i Zimbabwe terrorstämplar regeringen fackförbund. Det har varit ett mörkt år för fackliga rättigheter världen. I 129 av 149 länder har rätten att strejka antingen varit upphävd eller kraftigt inskränkt mellan april 2020 och mars 2021. Det visar en rapport från samarbetsorganisationen för världens fack, Ituc, där Svenska LO, TCO och Saco är medlemmar.

– Regeringar och arbetsköpare har utnyttjat pandemin för att exploatera de människor som världen vilar på genom ökad övervakning, avtalsbrott, uppsägningar, motarbetande och hot mot fackföreningar och tillgripande av våld och mord, säger Sharan Burrow, generalsekretare för Ituc i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga