Tidskrift #51/2021

Med Karavan från Syriens till Chiles matbord

Ett barn som tidigt får ta del av olika sorters mat breddar och berikar sin repertoar för livet. Det gäller även litteraturen som Karavan skriver om. Foto: David Zalubowski/TT

Karavans nya nummer har tema Munnens rike – alltså mat med allehanda associationer. Här samsas Mellanösterns kryddor med glasskatedraler i Havanna, chili från Chile och en himmelsk kopp kaffe i Beirut under belägringen – allt med litterära kopplingar.

Den litterära tidskriften Karavan, alltid på resa mellan kulturer, är konsekvent matig och med ordentligt tuggmotstånd här och där. Salt, sött, kryddigt, fett och lite syrligt här och var. En måltid som man inte tar i en tugga – att inte låta varje tjockt nummer ta sin tid straffar sig med paltkoma och mardrömmar. Med dessa metaforer vill jag, som jag tycker inte helt sökt, komma in på sommarens temanummer med temat ”Munnens rike – om mat och litteratur”.  Vanligtvis behärskade litteraturvetare och stillsamma skribenter får vingar och kastar sig ut i rymder som är svällande, salta och fuktiga, och poeter som annars verkar dväljas på kammaren flitigt arbeta med varje stavelse och brista ut i drömmar om barndomens kryddstånd och marknadsdofter.

Den som inte visste hur maten och dess råvaror – som en till exempel kalkonen – kan härleda in i den koloniala historien har mycket att hämta här. Namn på en fågel, fisk eller mittemellan berättar om föreställningar om världen och gamla hierarkier som fortfarande är värda att granskas.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga