Film #47/2021

Fantasifullt om jakten på Billie Holiday

Andra Day som porträttlik Billie Holiday i The United States vs. Billie Holiday. Foto: Takashi Seida/Hulu/TT

En ny spelfilm om Billie Holiday driver teorin att amerikanska myndigheter försökte stoppa hennes antirasistiska engagemang genom att jaga henne för drogmissbruk. Oavsett trovärdigheten har regissören med sin huvudrollsinnehavare skapat ett verk i egen rätt om en epok då svarta skapade sig en röst, bland annat genom musiken.

Det är som om Billie Holiday aldrig kan dö. Den som inte tidigare stött på den amerikanska sångerskan har mycket att upptäcka, det kan vi intyga som lyssnat till hennes samtidigt vassa och inkännande sätt att framföra sina låtar. På kort tid kommer nu den andra filmen om henne, The United States vs. Billie Holiday, nu en tendentiös spelfilm av regissören Lee Daniels.

Holiday föddes i Philadelphia 1915 och växte upp i Baltimore i Maryland ett hårt segregerat USA, bodde med sin mamma på en bordell och hamnade efter en våldtäkt som tioåring själv i prostitution. Den stentuffa attityd hon tog till sig hjälpte henne framåt i karriären, men slet samtidigt på hennes psyke och kropp. Hon var svart men ljus i hyn och det förekom att hon tvingades att sminka sig mörkare när hon framträdde med sina svarta medmusiker. Ofta fick hon inte äta på restaurangen där hon uppträdde, även i en storstad som New York.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan