Litteratur #46/2021

Möte med väljare

Fanny Härgestam berättar om det franska nationalistpartiet Nationell Samling och några av dess väljare i sin bok En by i Champagne. Foto: Niclas Berglund

Journalisten Fanny Härgestam har mött Nationell Samlings aktiva, och väljare i norra Frankrike. Hennes berättelse är intressantast i historien om partiets uppkomst och utveckling.

Inför höstens politiska säsong i Frankrike reser ledaren för det nationalistiska Rassemlement Nationel (Nationell Samling), tidigare Front National (Nationella Fronten) till den lilla byn Brachay nordost om Paris, för att inleda sin kampanj. Lilla är kanske en överdrift – omkring 60 invånare är skrivna här. Men medier, supporters, demonstranter och andra kritiker till partiet samlas under en dag varje år tre timmars bilresa från huvudstaden. Samt en svensk journalist och författare, Fanny Härgestam, som vill veta mer om regionens väljare av NS, och nu ger ut boken En by i Champagne om sina möten.

Regionen Grand Est, en sammanslagning av Alsace, Champagne-Ardenne och Lorraine på 2000-talet ligger inte så långt från gränsen till Belgien, och trots den lyxiga associationen till det historiska namnet Champagne (som man i boktiteln valt att behålla, kanske för kontrastens skull) tillhör invånarna ofta en arbetarklass som i generationer fått slita hårt med kroppsarbete på industrier – nu ofta nedlagda – och jordbruk. Det är ju inte arbetarna på vinodlingarna och i champagnetillverkningen som njuter av lyxen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga