Tidskrift #43/2021

Visar vårdens villkor

En sjuksköterska från Södersjukhuset ligger på marken utanför centralstationen i Stockholm, i en protest mot underbemanningen. Mellan klockan 6 och 8 på morgonen den 18 september år 2000 demonstrerade sjuksköterskor vid ett trettiotal ställen i staden. En av många strider som vårdpersonal haft att göra genom åren. Foto: Magnus Johansson/TT

Tidningen Vårdfokus har mycket att berätta om vårdpersonalens situation, också historiskt.

Äntligen stod Hinke i talarstolen. Agitatorn Hinke Bergegren höll sitt föredrag den 7 april 1910 ”Kärlek utan barn” för en könsseparerad publik. Temat var så otänkbart att man inte ens tänkt på att stifta lagar mot offentlig upplysning i ämnet, utan några kvinnor i det nya yrket polissystrar kallades in för att avgöra om Hinkes föredrag bröt mot lagen om ”sårande av tukt och sedlighet”.

Det var sjuksköterskor som anställts för att hantera kontakter med prostituerade kvinnor och barn. Åtal följde mot Hinke men polissystern i fråga, Erika Ström, vittnade om att hon vid föredraget riktat till kvinnorna inte hört någon ”vädjan till passionerna”, och Hinke friades den gången. Historien om Erika Ström och hennes medsystrar i det nya yrket inom polisen återges i Vårdfokus nummer 4/2021.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga