Inrikes #40/2021

Flera S-distrikt vill permanent slopa karensdag

Flera partidistrikt inom Socialdemokraterna, bland annat Göteborg, Stockholm, Kronoberg och Skåne, har skickat in motioner om slopat karensavdrag. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Under pandemin har staten klivit in och betalat den karensdag som annars blir obetald när du är hemma och är sjuk. Nu vill flera tunga s-distrikt att kongressen beslutar om att verka för att slopa karensdagen permanent. Men alla partitoppar är inte med på tåget. 

Under pandemin har staten som en stödåtgärd tillfälligt finansierat ersättning för det karensavdrag som arbetsköparna vanligen drar från första dagens sjuklön. Men nu vill flera partidistrikt inom Socialdemokraterna att kongressen i november ska fatta beslut om att partiet ska verka för att avskaffa karensavdraget permanent. Det rapporterar Sveriges Radio. Göteborg, Kronoberg och Skåne har alla skickat in motioner med den innebörden och så även Stockholms partidistrikt där energiminister Anders Ygeman är ordförande.

– Vi har sett under pandemin vilka fördelar det finns när folk faktiskt är hemma när de är sjuka, hur många människoliv som kan räddas och hur mycket smittspridningen kan minskas, säger Anders Ygeman till Sveriges Radio. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga