Utrikes #39/2021

Nio nya “vaccin-miljardärer” under pandemin

De nyblivna miljardärerna har tillsammans en förmögenhet på 19,3 miljarder dollar, vilket enligt rapporten är mer än tillräckligt för att vaccinera hela befolkningar i låginkomstländer. Foto: Johan Nilsson/TT

Vinstintressena kring vaccintillverkning ifrågasätts nu både från politiker och organisationer. Minst nio personer ska ha blivit miljardärer till följd av de enorma vinster som läkemedelsbolagen gjort genom patenten på covid-vaccin. Det avslöjar The People's Vaccine Alliance i samband med G20-mötet.

Just nu pågår en debatt i hela världen kring frågan om rättvis tillgång till vaccin. En viktig aktör är organisationen The People's Vaccine Alliance som i sin senaste rapport konstaterar att minst nio personer blivit nya miljardärer som ett resultat av de enorma vinster läkemedelsbolagen genererat genom sitt monopol på covid-vaccin.

Den 21 maj inleds det årliga G20-mötet där finansministrar och centralbankschefer från 19 av världens största ekonomier och EU sammanstrålar. I samband med mötet har organisationen The People's Vaccine Alliance presenterat rapporten. Siffrorna kommer från en analys av datan i Forbes Rich List som publicerades i april 2021.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga