Kultur #39/2021

Angelägen branschtidskrift

Black lives matterdemonstranter lyfter sina knutna händer, samt omslaget av senaste Biblioteksbladet som pryds av ett illustrerat porträtt av George Floyd.
Black livs matter-demonstration i Sacramento 2020. Till höger Biblioteksbladets omslag med George Floyds porträtt. Bild: Hector Amezcuca/TT, Biblioteksbladet

Senaste numret av Biblioteksbladet, som under ett par år gått från klarhet till klarhet, är ett lysande exempel på en branschtidning som kan, får och vill göra skillnad. Tema: Black lives matter.

Man blir glad över branschtidningar som vänder blicken utåt och förstår att världen angår yrkesverksamheten.
Biblioteksbladet med en upplaga på omkring 4 300 ex, varav 4 000 till medlemmar i Svensk biblioteksförening som utger tidskriften fyra gånger om året med digitala kompletteringar, har under ett par år med chefredaktören Thord Eriksson i spetsen för en stab av kunniga reportrar, arbetat på att vara en angelägen och aktuell publicistisk produkt. Varje nummer är bra underlag för diskussioner kring verksamheten för branschfolk, som landets omkring 6 000 bibliotekarier, men överraskar också allt mer som en tidskrift angelägen för besökare.

Biblioteken har i Sverige på senare år stundtals blivit något av en tummelplats för politiker som dels vill spara pengar men också lägga sig i inriktningen på böcker och verksamhet. Bibliotekslagen från 2014 som styr verksamheten ”fastställer att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning samt främja litteraturens ställning”, ändå har det vid inte så få tillfällen förekommit lokalpolitiker som försöker styra upp snöpta inköp av barnböcker på andra språk än svenska.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga