Inrikes #36/2021

NMR fortsätter att tappa mark

Nazist nedbrottad på marken
Det går fortsatt tungt för Nordiska Motståndsrörelsen. Sedan det misslyckade valet 2018 har antalet aktiviteter och medlemmar minskat dramatiskt i den allt mer splittrade nazistsekten. Foto: Victor Pressfeldt

Den allt mer splittrade nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen fortsätter att tappa mark till andra högerradikala grupper och nätverk. Samtidigt väljer allt fler unga nazister bort de traditionella kampmetoderna för att i stället aktivera sig över nätet. Det visar Expos senaste årsrapport.

Trenden fortsätter att hålla i sig. Nordiska Motståndsrörelsen, som länge varit den dominerande organisationen inom den svenska rasideologiska och högerradikala miljön, forstätter att tappa både medlemmar och aktiva sympatisörer. Antalet aktiviteter, med allt från kampsortsträning till flygbladsutdelningar och manifestationer, har minskat kraftigt sedan valet 2018. Då storsatsade organisationen och var självsäkra på att ta plats i flera kommuner utan att nå några som helst resultat. Besvikelsen över fiaskovalet ledde till både splittring, genom utbrytargruppen Nordisk styrka, och utbrändhet hos många av de mest fanatiska aktivisterna. Något Arbetaren rapporterat om flera gånger de senaste två åren.

Expos årsrapport, som presenterades under tisdagsmorgonen, visar att utvecklingen i stället går mot fler fristående grupper som inte sällan samarbetar transnationellt och dit många högerradikala ungdomar söker sig. Ofta i ett försök att bygga upp ett stort våldskapital och där terrordåd som det i Nya zeelendska Christchurch 2019 glorifieras.

Sverige beskrivs fortfarande som ett tongivande land på den internationella högerradikala nätscenen. Där är det lätt att nå ut med propaganda och radikaliseringsprocessen hos mottagarna kan gå fort, varnar Expo.

Alternativ för Sverige är i dag det självklara partiet inom den svenska rasideologiska miljön medan NMR mer har blivit en av många andra organisationer.

Jonathan Leman, researcher på Expo

De har också, genom sin kartläggning av de högerradikala och rasideologiska miljöerna i Sverige, märkt hur organisationernas egna medieplattformar flyttat fram sina positioner det senaste året och på många sätt vunnit ökad legitimitet. Inte sällan med statliga mediestöd.

Men det är inte bara på nätet som den högerradikala verksamheten äger rum. Trots att NMR tappat i styrka ligger aktiviteten hos grupper som Alternativ för Sverige och Det fria Sverige på ungefär samma nivå som tidigare.

– Alternativ för Sverige är i dag det självklara partiet inom den svenska rasideologiska miljön medan NMR mer har blivit en av många andra organisationer, sade Expos researcher Jonathan Leman, under tisdagsmorgonens seminarium.

Han tror att Alternativ för Sverige återigen kommer att göra en storsatsning på valet nästa höst, trots att partiet , precis som NMR, misslyckade stort 2018.

En fråga som splittrar den rasideologiska miljön är corona. Hittills finns ingen röd tråd i hur organiationerna ser på pandemin.

– Vissa inväntar sitt vaccin medan andra tror att corona är en bluff, sade Jonathan Leman.

Han menar också att pandemin inte påverkat NMR:s medlemstapp och minskade aktiviteter utan att det snarare är andra organisationer och kampmetoder som lockar dagens unga nazister.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga