Inrikes #35/2021

Ny kampanj ska samla vårdarbetare

Sarah Liz Degerhammar är sjuksköterskestudent och har tillsammans med sin kollega Sarah Kim tagit initiativ till kampanjen. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Privat

SBAR är den modell som används inom vården för att snabbt rapportera om en patient. Den nylanserade kampanjen SBAR vill istället sätta fokus på vårdarbetares situation och samla deras vittnesmål. Arbetaren pratar med Sarah Liz Degerhammar som är en av initiativtagarna till projektet och som är med och anordnar en tvärfacklig omvårdnadskonferens i höst.

Sarah Liz Degerhammar är sjuksköterskestudent på Karolinska Institutet och har tillsammans med sin kollega Sarah Kim tagit initiativ till kampanjen. På hemsidan SBAR.care kan vårdarbetare skicka in sina vittnesmål i olika format. Projektet är finansierat av SAC Syndikalisterna och senare i höst anordnas också en tvärfacklig konferens med fokus på villkoren i vården.

Hur kommer det sig att ni använt det här begreppet?

– SBAR är ett begrepp som används flitigt i vården, särskilt på sjukhus och i akutsjukvården. S står för situation, B för bakgrund, A för aktuellt tillstånd och R för rekommendation. När jag till exempel ska lämna över en patient till den som ska ta nattpasset så rapporterar utifrån SBAR till min kollega. I kampanjen har vi i stället vänt på begreppet, för att i stället sätta fokus på våra egna villkor inom vården.

– Tanken är att man ska kunna skicka in filmer till hemsidan om man arbetar inom vården, eller om man är patient och har registrerat något man tycker är fel. Det går bra att skicka in sin SBAR i olika format. Man kan göra det i ljud, text eller genom film och den kan självklart vara helt anonym. Det gäller att komma samman och få syn på varandra, och se vilken analys folk har gällande vad som sker på sjukhusen i dag.

Vad är tanken med omvårdnadskonferensen?

– Det är splittrat i dag ute på sjukhusen, vi har olika facktillhörighet men vi sitter i samma båt. Situationen inom vården var ansträngd redan innan pandemin, men nu har allting ställts på sin spets. Under hösten ska vi hålla i konferensen och kommer då att bjuda dit vårdarbetare från hela landet som ska hålla i workshops och utbyta erfarenheter. Vi vill helst inte ha en digital konferens, utan förhoppningsvis ska det gå att ses igen fysiskt.

– Vi ska försöka knyta samman olika kamper i Sverige, men även internationellt, och försöka få igång ett nätverk som kan utvecklas. Vi ska samla kvinnor och ickebinära, och yrken som är väldigt feminiserade i det så kallade reproduktiva arbetet inom vård och omsorg. SAC Syndikalisterna kan bli mer relevant för de här yrkesgrupperna och vi kommer framförallt fokusera på undersköterskor och sjuksköterskor, även om det förstås är välkommet med solidaritet från läkare.

Hur är situationen för dig som sjuksköterskestudent just nu?

– Jag pluggar just nu till sjuksköterska och arbetar som undersköterska. Vi sjuksköterskestudenter har inte fått vaccin trots att vi gått ut på praktik. Det är en situation som varit förödande och som resulterat i många av oss studenter fått corona, inklusive jag själv. Min situation är bra just nu då jag fått upp min undersköterskelön, men som färdig sjuksköterska på stället där jag vill arbeta har sjuksköterskorna inte samma lön. Det kommer nog bli svårt för mig att bibehålla den lönen eller överhuvudtaget få en högre lön, trots en treårig högskoleutbildning och större medicinskt ansvar för patienterna. Det är svårt att få upp sjuksköterskelönen om man inte byter arbete en gång om året.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan