Inrikes #34/2021

Kommunal vill införa Lex Stine

Tobias Baudin i en trappa.
"Vi vill se en ny lag som slår fast att det Stine gjort är helt rätt", säger Kommunals ordförande Tobias Baudin Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

Vårdbolaget Attendo ljög om att de separerade friska och covidsjuka på äldreboende och straffade sedan vårdbiträdet som slog larm för ”illojalitet”. Nu vill Kommunal ha stärkt meddelarskydd för visselblåsare i privat välfärd och ett avskaffande av illojalitetsklausulerna.

Det privata vårdbolaget Attendo granskas nu i sömmarna efter avslöjanden om brister i vården av covidpatienter på företagets äldreboenden. Attendos koncernchef ber nu det visselblåsande vårdbiträdet Stine Christophersen om ursäkt, men när hon slog larm om missförhållandena när det väl gällde blev hon utskälld och skriftligen varnad för att ha pratat med media. Enligt hennes chefer som kallade in henne till ett möte hade hon agerat illojalt mot företaget, något som det uttryckligen stod i anställningsavtalet att hon inte fick vara.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984