Debatt #33/2021

“Vi bygger samhället gemensamt”

Zahra Hosseiny är asylrättsaktivist. Foto: Privat

“Vissa av oss måste jobba svart för att överleva och utnyttjas av giriga arbetsgivare. Det kan vara farliga byggjobb eller transportjobb. Men vi är här, och vi är en del av majoriteten i Sverige och vi vill vara en del av en rörelse för arbetsrätten. Sida vid sida.” Människorättsaktivisten Zahra Hosseiny skriver i Arbetaren på 1 maj.

Jag som skriver det här heter Zahra Hosseiny och är asylrättsaktivist. I dag är det den 1 maj 2021 och jag vill tala utifrån mina erfarenheter för er som ser och hör mig. Jag vill tala om människor av kött och blod! De som blev tvingade att lämna hemlandet och hamnat på flykt. De som flyr från hat och hot, bomber och konflikter, våld, diskriminering, rasism och förföljelse! Generationer på flykt! Har ni hört om dem? Ja, människor som lever sitt liv på flykt. Barn som föds och växer upp på flykt, antingen med sina föräldrar eller ensamma, för att kunna hitta en fristad nånstans runt om i världen.

Vi som inte föddes här eller har vårt ursprung i andra länder, vi är också arbetare i Sverige, och vi sliter hårt. Vi får sämre jobb och möjligheter, men vi gör det som behövs.

Jag vill prata om barnfamiljer som lever i en limbo situation i många år i Sverige. De som riskerar att utvisas till krig och konflikter eller till länder som deras barn aldrig har varit i tidigare. Jag vill berätta om en 15-åring som försökte ta livet av sig och skrev i ett brev till Migrationsverket “om jag dör, så vill jag inte att ni ska skicka min mamma och pappa till Afghanistan “, slut citat.

I dag lever vi i ett väldigt kritiskt läge! I dag ser vi att asylrätten sätts på ett politiskt spelbord. Fokus ligger på att skrämma bort och minska antalet asylsökande.

Enligt i migrationslagstiftningen har de med skyddsbehov rätt till asyl här. Samtidigt måste de uppfylla en massa krav för att kunna fortsätta överleva i Sverige. I dag löser man problem med ett skapa större och större problem. Om jag är en svart person, inte blond, om jag har ett runt ansikte och sluttande ögon. Om jag inte kan prata svenska som mitt modersmål, eller har ett utländskt namn. Även om jag är den första, andra eller tredje generationens invånare på flykt, så kan jag ändå stå bredvid dig och bygga och ändra samhället och världen tillsammans!

Vi som inte föddes här eller har vårt ursprung i andra länder, vi är också arbetare i Sverige, och vi sliter hårt. Vi får sämre jobb och möjligheter, men vi gör det som behövs. Många av oss är de frontlinje-arbetare som alla pratar om; vi jobbar i sjukvården, vi håller våra gator rena, vi kör skolbussen, och tar hand om barnen på förskolan. Vissa av oss måste jobba svart för att överleva och utnyttjas av giriga arbetsgivare. Det kan vara farliga byggjobb eller transportjobb. Men vi är här, och vi är en del av majoriteten i Sverige och vi vill vara en del av en rörelse för arbetsrätten. Sida vid sida.

Var försiktig med att vara tyst! Tystnaden visar kanske att du håller med de som vill splittra oss. Vi är individer men kan göra saker och ting gemensamt! Vi bygger samhället gemensamt.

Zahra Hosseiny, människorättsaktivist

Zahra Hosseiny kommer också hålla talet under Arbetarcentrum i Husbys demonstration.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga