Inrikes #33/2021

Det här händer på 1 maj

Foto: Privat
Madde Edlund uppträder på 1 maj med föreställningen "Vem var Joe Hill".

Digitalt högtidlighållande av de Spanienfrivilliga, World of warcraft-marsch och tipspromenader. Arbetaren har samlat några av årets 1 maj-aktiviteter.

La Mano på 1 maj – hemifrån

Foto: Julia Lindblom
Foto: Julia Lindblom

Den klassiska 1 maj-samlingen för att högtidlighålla de svenskar som reste ned till Spanien för att kämpa mot fascismen sänds också i år på Facebook. Samlingen börjar vid 09.30 och pågår i en timme. Medverkar gör ett flertal organisationer och Brass Trion ur Vänsterns blåsorkester, och sångare från kören “Extra Salt”. Arrangörerna uppmuntrar deltagare att inte komma fysiskt till platsen, då evenemanget kommer att avbrytas vid en folksamling. Eventet hittar du här.

Lyssna på Cyklopens 1 maj radio

Den 1 maj sänder kulturhuset Cyklopen i Högdalen i Stockholm liveradio i 24 timmar genom radio Noden. I ett dygn bjuder radion på brandtal, livemusik, allsång, poesi, podcasts, tävlingar, quiz och mycket mer. Totalt kommer över 200 personer att medverka. Under dagen kommer Gigwatch, Brand och Ort till Ort till studion för samtal. Här hittar du eventet.

Tipspromenad med Amalthea i Malmö

Jesusparken i Malmö.Foto: Privat
Jesusparken i Malmö.
Foto: Privat

Amalthea bokkafé i Malmö ordnar tipspromenad med avstamp från Jesusparken. Amalthea välkomnar deltagare att infinna sig när som helst mellan 12 och 16, och uppmanar dem att ha med sig flaggor. Rundan startas med jämna mellanrum så att det finns avstånd mellan grupperna, och den vinnande gruppen får ett pris. I Jesusparken kommer också Cyklopens 1 maj-radio livespelas. Här hittar du eventet.

Foto: PrivatMadde Edlund uppträder på 1 maj med föreställningen "Vem var Joe Hill"
Foto: Privat
Madde Edlund uppträder på 1 maj med föreställningen “Vem var Joe Hill”

Se föreställningen “Vem var Joe Hill?” på 1 maj

I Boden anordnas en digital föreställning om Joe Hill genom berättelser och musik. I föreställningen får du följa Joe Hills liv, veta hur den amerikanska staten fick honom dömd, och hur han tillbringade sina sista dagar. Föreställningen börjar klockan 14 med artisten Madde Lundberg. Arrangörer är ABF Norr i Boden, Studio Maddez and Lilly-Marlene Madde Lundberg. Här hittar du eventet.

Fira 1 maj i World of Warcraft

Ett av de mer kreativa sätten att fira första maj är att göra det i World of Warcraft. Vänsterpartiet anordnar en marsch som tar avstamp kl 15 i Valley of Trials och avslutas i Orgrimmar. Talen hålls samtidigt i spelet och i röstchatten på Discord. Talar gör bland annat Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och Göran Greider. Här hittar du eventet.

1 maj med Bröd och Rosor

Bröd & rosor beskriver sig som ett litterärt sällskap för kvinnor och transpersoner vars liv och litterära arbete villkoras av migration och rasism. Bröd & rosor har funnits sedan 2019 och bjuder på 1 maj in till sitt första publika evenemang. Under dagen sker en flertal digitala framträdanden. Bland annat medverkar regissören och dramatikern Nasim Aghili, poeten Athena Farrokhzad och författaren Balsam Karam. Bröd & Rosor uppmanar alla att lyssna på digitala framträdanden i kollektivet och kampens tecken. Eventet hittar du här.

Foto: HACHusby Arbetarcentrums styrelse
Foto: HAC
Husby Arbetarcentrums styrelse

1 maj-demonstration med Husby Arbetarcentrum

I Husby blir det ett 1-maj firande på Folkets Husby och därefter en corona-anpassad demonstration. Klockan 14 serveras det kaffe och fika – med respekt för restriktionerna – och tal kommer att hållas på flera språk. Demonstrationen tar avstamp klockan 16 från Folkets Husby. Deltagare uppmanas hålla avstånd och munskydd kommer att delas ut på plats. Därefter blir det grillning i Niderosparken efter demonstrationen. Här hittar du eventet.

Nooshi Dadgostar, partiledareFoto: Troy Enekvist
Nooshi Dadgostar, partiledare
Foto: Troy Enekvist

1 maj med Vänsterpartiet

Vänsterpartiet drar igång sitt digitala firande med musik från en hemlig stor artist. Parollen för årets 1 maj-firande är “Jobb, jämlikhet, framtidstro”. Klockan 12 håller partiledaren Nooshi Dadgostar 1 maj-tal. Senare under eftermiddagen kommer det att bli musik, 1 maj-hälsningar, humorinslag och ett interaktivt quiz från olika delar av landet. Sändningen leds av Anna Herdy och går att följa på Vänsterpartiets hemsida, YouTube, Facebook och andra sociala plattformar. Här hittar du eventet.

Radio åt alla sänder radio på 1 maj från Malmö

Radio åt allas återkommande serier och program kommer sända live hela dagen. Radion kommer även ha gäster som står för musik och annat. Allt åt Alla kommer även lansera kampanjen “Frys hyran”. Här hittar du eventet.

Solidaritetsaktion för städarbetare i Göteborg

Göteborgs LS av SAC planerar på 1 maj att demonstrera i solidaritet med städarna på VGS städtjänst i Göteborg. Samlingen börjar 10.30, då deltagarna ska dela in sig i grupper om max 8 personer utanför utvalda STC-gym. Här hittar du eventet.

Digitalt 1 maj med Malmö LS

Malmö LS gör en videosändning från klockan 12 och framåt. Det blir samtal med John ordmark om de pågående LAS-försämringarna, livemusik med Motståndets musik och tal av författaren Anna Sanvaresa. Därefter blir det intervju med journalisten Jan Grönqvist, Allt åt Alla Malmö upplyser om sina senaste kampanjer och Pamela Olarola berättar om facklig kamp och migrantorganisering på spanska. Dessutom samtal med andra LS runt om i landet och mycket mer. Här hittar du eventet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga