Utrikes #31/2021

Fler jobb till ryska kvinnor

Ett av fallen ADC Memorial uppmärksammat och drivit gäller Svetlana Medvedeva, som studerat till kapten på ett sjöfartsuniversitet i fyra års tid. Trots diplom och utbildning kunde hon inte söka arbeten inom sjöfart på grund av lagen.  Foto: ADC Memorial

Från och med januari i år har kvinnor i Ryssland rätt att arbeta bland annat som lastbilschaufför, sjökapten och lokförare. Listan från 1974 med förbjudna yrken för kvinnor, som hänvisar till att de kan skada deras “reproduktiva hälsa”, har uppdaterats och nu har kvinnor tillgång till 356 nya yrken. Arbetaren pratar med Stephania Kulaeva från organisationen ADC Memorial som drivit kampanjen ”All jobs for all women”.

I Ryssland har en ny lista över förbjudna yrken för kvinnor trätt i kraft från och med årsskiftet – en lista som är betydligt kortare än den förra. Nu tillåts kvinnor även jobba inom byggnadsbranschen, bilindustrin och olje- och gasindustrin. Listan med förbjudna yrken går att härleda till en sovjetisk lagstiftning från 1974 som syftade till skydda kvinnornas reproduktiva hälsa. 

Fortfarande finns dock ett hundratal yrken som är förbjudna för kvinnor, bland annat inom den kemiska industrin och gruvdriften. 

Människorättsorganisationen Anti-Discrimination Center Memorial, som numera är baserad i Bryssel, har de senaste åren systematiskt arbetat för att uppmärksamma kvinnors rätt till arbete. De har initierat en kampanj som genom hemsidor, rapporter, publikationer, rapportering till FN:s kvinnokommitté samt rättsliga processer lyckats bidra till ett politiskt beslut om att förkorta listan på förbjudna yrken. 

Kampanjen har inte enbart fokuserat på Ryssland, utan uppmärksammar också begränsningar av kvinnors yrkesliv i andra länder i regionen. Liknande förbudslistor förekommer bland annat i Moldavien, Ukraina och Belarus. 

Den här lagstiftningen handlar om att skydda kvinnors ”reproduktiva hälsa”. Men att kvinnor skulle ha särskilda begränsningar är märkligt, då också män kan fara illa av vissa yrken. Alla kvinnor planerar inte ens att ha barn, och precis som män borde de har rätt att välja yrke och karriär. Fysiskt krävande arbeten borde också anpassas så att det är möjligt att arbeta med dem även under graviditet.

Stephania Kulaeva, ordförande för ADC Memorial

Stephania Kulaeva är ordförande för ADC Memorial. Hon menar att lagstiftningen får stor inverkan för kvinnors rättigheter i landet. 

– Alla jobb inom transportsektorn är nu tillåtna. Tidigare arbetade många kvinnor inom de här yrkena, men svart. Det här innebär att de kan arbeta med en helt annan arbetstrygghet. De också få högre inkomster och möjlighet till utbildning. Det har inneburit en jättestor förändring. I Ukraina avskaffades en liknande lista nyligen. 

Stephania Kulaeva menar att listan på förbjudna yrken är högst problematisk då den utgår från att kvinnor enbart betraktas som potentiella mödrar. Idag kan kvinnor i Ryssland inte arbeta inom yrken inom livräddning, som livräddare på haven eller som brandmän. 

– Den här lagstiftningen handlar om att skydda kvinnors ”reproduktiva hälsa”. Men att kvinnor skulle ha särskilda begränsningar är märkligt, då också män kan fara illa av vissa yrken. Alla kvinnor planerar inte ens att få barn, och precis som män borde de har rätt att välja yrke och karriär. Fysiskt krävande arbeten borde anpassas så att det är möjligt att arbeta med dem även under graviditet. Fortfarande hänvisar man till en gammal ILO-konvention som kom till under 30-talet och som förbjöd kvinnor att jobba inom exempelvis gruvdrift. Men det är hundra år sedan den skrevs och mycket har hänt sedan dess, säger Stephania Kulaeva. 

Hon berättar att organisationen förutom upplysning och utåtriktade kampanjer arbetat med rättsliga processer som tagit flera år.

Ett av fallen organisationen uppmärksammat och drivit gäller Svetlana Medvedeva, som studerat till kapten på ett sjöfartsuniversitet i fyra års tid. Trots diplom och utbildning kunde hon inte söka arbeten inom sjöfart på grund av lagen. 

2012 fick hon jobb på vesseln ”Moskva-95” och företaget ville befordra henne till rorsman. Hon vände sig då till facket som hjälpte henne att göra en förfrågan och skriva en petition, men trots detta fick hon inget kontrakt på grund av lagen. ADC Memorial lämnade då in ett rättsligt klagomål till FN:s kvinnokommitté CEDAW. 2015 konstaterade 23 medlemsstater att listan kränkte kvinnors rättigheter i Ryssland. Den 11 mars 2016 gick Svetlana vidare till en domstol i Ryssland, innan hon till sist fick hon rätt i högsta domstolen.

– Svetlanas fall fick stor påverkan i det ryska rättssystemet, som konstaterade att det var diskriminering att hon inte fick arbeta som kapten trots utbildning. Nu har vi lyckats korta listan och hoppas att den så småningom ska avskaffas helt. 

Foto: SidaJoanna Kurosz, Rysslandssamordnare
Foto: Sida
Joanna Kurosz, Rysslandssamordnare

ADC Memorials kampanj har delvis fått finansiering från Sida i Sverige. Joanna Kurosz är Rysslandssamordnare på Sida och är mycket nöjd med resultatet.

– Detta är en viktig människorättsfråga och vi tycker det är positivt att kampanjen har resulterat i att ryska kvinnor nu har tillgång till många nya yrken. Det kan verka nischat när man arbetar med en sådan här fråga, och det finns också andra problem i Ryssland när det kommer till jämställdhet, som mäns våld mot kvinnor. Men för att uppnå jämställdhet krävs det arbete på flera fronter och just eftersom de varit så fokuserade på denna enskilda fråga har de uppnått resultat, säger Joanna Kurosz till Arbetaren. 

Stephania Kulaeva menar att nästa utmaning blir att upplysa kvinnor om att nya yrken finns tillgängliga och att motverka diskriminering och trakasserier i arbetslivet. 

– Jag träffade kvinnor som städade i tunnelbanan i Kiev, när listan nyligen avskaffats i Ukraina, och frågade dem om de visste att det numera inte är förbjudet för dem att köra tåg. De hade inte en aning! Nu gäller det att upplysa kvinnor om att den här listan finns och motverka diskriminering i arbetslivet. Kvinnor måste få skydd mot trakasserier i arbetslivet, särskilt om någon är den enda kvinnan på en arbetsplats, säger hon och tillägger:

– Vi är glada att dussintals kvinnor nu kör tunnelbana i Moskva och Sankt Petersburg, det här är inte bara en juridisk förändring – det är verklig förändring! 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga