Inrikes #30/2021

Över 50 timmars övertid i månaden för interner

På två av landets jordbruksanstalter är övertidsuttaget i genomsnitt mer än 50 timmar per månad och det händer att interner jobbar 50 dagar i streck. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varken arbetstidslagen eller arbetsmiljölagen gäller för interner. På två av landets anstalter ligger genomsnittet på övertidsuttaget på över 50 timmar i månaden med en ersättning på 20 kronor i timmen. Det visar Arbetets genomgång. Vad händer med skaderisken? Det har man inte tänkt på.

Övertidsarbete ökar skaderisken och har också långsiktiga negativa konsekvenser för hälsan, vilket flera studier visat. Men för landets interner gäller varken arbetsmiljö- eller arbetstidslagen, men på flera av landets anstalter arbetas det mycket övertid visar Arbetets kartläggning. På två av landets jordbruksanstalter är övertidsuttaget i genomsnitt mer än 50 timmar per månad och det händer att interner jobbar 50 dagar i streck. Ersättningen är 20 kronor i timmen.

– Vi upptäcker ibland att någon jobbat 50 dagar av 50. Då får vi stoppa det. En del jobbar ju hellre än att sparka i sänggaveln. Vissa har jobbat otroligt mycket, säger Alf Ringhage, vice ordförande för Seko Vård i Mariestad och kriminalvårdare på jordbruksanstalten Rödjan till Arbetet.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga