Inrikes #27/2021

Protester mot marknadshyror över hela landet

Bild på personer som demonstrerar mot marknadshyror. De håller i röda skyltar där det står "nej till marknadshyror"
18 aprilkommittén bildades 2019 med anledning av januariöverenskommelsens önskan om fri hyressättning på nybyggda hyresrätter. Foto: 18-aprilkommittén

Den 18 april kommer protester mot marknadshyror äga rum i 22 städer över hela landet. Det är 18 aprilkommittén som utlyst protesterna som anpassats till coronarestriktionerna. Arbetaren talar med Lisbeth Pipping om mobiliseringen.

Talespersonen för 18 aprilkommittén, Lisbeth Pipping, berättar att man protesterar mot marknadshyror, men att det är viktigt att se till andra problem också.

– Det blir även vanligare med renovräkningar, att man renoverar mot människors vilja och tar högre hyra, säger hon och fortsätter:

– Vårat fokus är att alla ska kunna få bo kvar i sina hem och att bostad är en männsklig rättighet. Vi vill att människor i hyresrätter har samma rättigheter som människor som bor i bostadsrätter. Vidare tycker jag att det är skrämmande att man ska vara lycklig över att fått bostad efter 8 år i kö.

Det är det andra året i rad som protester kommer ske. Och som förra året anpassar sig arrangörerna till restriktionerna.

– Nu är det ännu hårdare restriktioner, med max 8 personer som gäller. Vi kommer förhålla oss till detta och därför sprider vi oss ut på flera platser. Det är ett annorlunda sätt att demonstrera på, men vi får skapa dialog med människor i stället, säger Lisbeth Pipping.

Det var 2019 som 18 aprilkommittén bildades, som en arbetsgrupp med bostadpolitiska aktiva, med anledning av januariöverenskommelsens önskan om fri hyressättning på nybyggda hyresrätter.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga