Kultur #27/2021

Arbetslivsforskningen under lupp

Bryggeriarbeterskor fyller backar med flaskor.
Bryggeriarbeterskor arbetar vid en sköljmaskin vid Münchenbryggeriet. 1895-1910 Foto: Okänd/Stadsmuseet i Stockholm.

I antologin Från arbetets horisont ges en inblick i den historiska arbetslivsforskningen. Här ryms tankar om underifrånforskning, krympande ekonomiskt stöd och kollektiv reflektion. Johan Jacobsson Franzén har läst den.

Ingen forskning sker i ett vakuum. Vare sig du är professor, docent, lektor, doktor eller doktorand så påverkas du och dina teman, teorier och metoder av allsköns olika inomvetenskapliga och utomvetenskapliga förhållanden. Till och med Evangelista Torricelli, arbetarsonen som år 1643 skapade världens förmodligen första vakuum, motiverades av yttre faktorer.

Den nyligen utgivna, drygt 400 sidor långa antologin Från arbetets horisont – Perspektiv på historisk forskning om arbete och samhälle under kapitalismen (Arkiv förlag) består av nio självbiografiska texter författade av de svenska historikerna Lars Olsson (1945-2020), Lars Ekdahl, Maths Isacson, Lars Berggren, Mats Greiff, Eva Blomberg, Staffan Stranne, Johan Svanberg och Karin Carlsson. Uppfyllda av stor skrivarglädje gläntar dessa kvinnor och män på dörrarna till sina akademiska och privata liv. Här, om inte förr, får således ovanstående vakuum-tes än mer kött och blod på benen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984