Inrikes #25/2021

Marknadshyror kan chockhöja hyror

Förra veckan släppte Hyresgästföreningen en rapport som beskriver hur utvecklingen skulle kunna se ut i nio orter runt om i Sverige. Foto: Hasse Holmberg/TT

Om marknadshyror infördes i dag skulle många hyresgäster få svårt att bo kvar. Både i Stockholm och Göteborg skulle hyrorna höjas med över 50 procent och i Luleå med 43 procent. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen. 

Just nu ligger ett förslag om fria hyror i nyproducerade lägenheter under utredning hos regeringen. Utredningen ska presenteras senast den 31 maj och därefter ska propositionen om fri hyressättning kunna antas av riksdagen under denna mandatperiod. Införandet av marknadshyror i nybyggda lägenheter är också punkt nummer 44 i januariavtalet, under rubriken “reformera hyresmodellen”. Hyresgästföreningen menar att detta kan innebära ett första steg mot att införa marknadshyror i hela hyresbeståndet. 

Förra veckan släppte föreningen därför en rapport som beskriver hur utvecklingen skulle kunna se ut i nio orter runt om i Sverige.

Enligt rapporten, som tagits fram av konsultfirman Ramboli, beräknas snitthyrorna öka med över 50 procent i Stockholm och Göteborg, i Uppsala med 30 procent och i Luleå med 43 procent. Rapporten kommer också fram till att införandet av marknadshyror skulle innebära omfattande hyreshöjningar även utanför storstadsområden. För en genomsnittslägenhet på två rum och kök i Halmstad skulle hyran exempelvis öka med cirka 31 procent. 

Dominika V. Polanska är docent i sociologi och verksam vid IBF, ett tvärvetenskapligt institut inom bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Hon menar att den nya rapporten visar vad som framkommit i tidigare rapporter.

– Hyrorna kommer öka om marknadshyror införs, bruksvärdesystemet kommer att urholkas ytterligare, Hyresgästföreningens roll försvagas, ojämlikheten mellan det ägda och hyrda boendet kommer att förstärkas och segregationen i svenska städer kommer att fördjupas, säger Dominika V. Polanska till Arbetaren.

Finns det enligt dig någon strategi för att förhindra denna utveckling?

Foto: Miguel VergaraDominika V. Polanska, bostadsforskare
Foto: Miguel Vergara
Dominika V. Polanska, bostadsforskare

– Var ska jag börja? I dag betalar de som bor i hyresrätt mer än de som bor i ägt boende. Fastighetsägarna har sedan decennier kritiserat hyressättningssystemet i Sverige och bostadspolitiken har handlat om att föreslå olika marknadslösningar. Samtidigt har vi sett bostadsojämlikheten och segregationen öka. Där marknader misslyckats har man fortsatt att föreslå avreglering och mera marknad.

Hon menar att staten behöver ta mera ansvar och föra en aktiv bostadspolitik för att utvecklingen ska vändas. I februari släppte hon tillsammans med forskarkollektivet CRUSH – Critical Urban Sustainability Hub, boken Bostadsmanifestet, med förslag på en långsiktig bostadspolitik

– I korthet handlar förslagen om att staten ska föra en långsiktig bostadspolitik som tillgodoser allas behov och att vi lär av det förflutna: att privata aktörer med vinstintressen är oförmögna att lösa dagens bostadskris. Att föreslå marknadshyror blir i det här sammanhanget nästintill absurt och verklighetsfrånvänt.

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på branschorganisationen Fastighetsägarna, avfärdar rapporten.

– Att många hyror, framför allt i större i storstäder, ligger under marknadsvärdet ifrågasätter ingen. Men som hyresgäst, oberoende av var jag bor, skulle jag inte förlora någon nattsömn på grund av oro för marknadshyror, säger han till tidningen Hem och Hyra.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga